1. New to the forums? Check out our Mentorship Program!
    Our mentors will answer your questions and help you become a part of the community!
  2. Welcome to Smogon Forums! Please take a minute to read the rules.

Problem running Pokelab - Unable to launch application

Discussion in 'Shoddy Battle and Pokémon Lab' started by SourMilk, Oct 8, 2010.

  1. SourMilk

    SourMilk

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    15
    Yeah, so basically what it says up there ^. I had no trouble downloading it, etc. but when I try to open it I get a message that says "unable to launch application." If I click on "details" it says that "java.lang.UnsupportedClassVersionError: Bad version number in .class file"

    Any help?
  2. Cathy

    Cathy

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    1,062
    This means that you need to install a newer version of Java. If you are using Mac OS X, you can only get your Java updates through Apple, and if your version of OS X is too old, you will not be allowed to upgrade. This is a behaviour of Mac OS X and unfortunately not something we can help you with. If you are using another operating system, you can upgrade at any time.
  3. SourMilk

    SourMilk

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    15
    Yeah, just started upgrading Java :)
  4. SourMilk

    SourMilk

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    15
    Upgraded Java, still having the same problem.
  5. Cathy

    Cathy

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    1,062
    You are probably still running the program with your old version of Java. I can't really give you step by step instructions on how to fix this. It will depend on your operating system and I'm not even sure the steps to use in Windows. (I don't use Windows.) As a workaround you could try uninstalling your old versions of Java.
  6. SourMilk

    SourMilk

    Joined:
    May 24, 2010
    Messages:
    15
    I'm using a Mac os x 10.5.8. How do I uninstall old versions of Java? I was previously told you couldn't do it on Macs.

    Edit: Uninstalled Java and reinstalled it. Removed versions 1.3/4. Still doesn't work. Should I reinstall Pokelab?
  7. theundecided

    theundecided

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    18
    I don't know if this is the right place to put this but I have something like the same problem...except no error...it just freezes and nothing happens
  8. DragonDanceNite

    DragonDanceNite

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    2
    I was playing a few minutes ago and had a battle freeze midway. I couldn't type in the battle window, or the main chat. I disconnected and when I reopen pokemonlab it shows the server at 200/500 but when I click connect nothing happens. About 15-20 seconds later i get a message saying disconnected from the server.
  9. Wafle

    Wafle

    Joined:
    Mar 20, 2010
    Messages:
    19

    This is the exact same thing that happened to me

    200/500 pop

    Battle midway that freezes and can't log in

    Message saying disconnected from server
  10. banngr

    banngr

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Messages:
    66
    Same. Can't with 200/500 people currently on server.
  11. Duck92

    Duck92

    Joined:
    Jul 1, 2009
    Messages:
    427
    200/500 people is the default it shows when the server is offline. The server is offline.
  12. Jaguar Adon

    Jaguar Adon

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    1
    my problem is that i sign in with my smogon forums account like it says and it keeps saying account doesnt exist or something like that
  13. DPoc666

    DPoc666

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    1
    same here
  14. gdragon88

    gdragon88

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    15
    For those with Macs, you have to do a bit exploring, but once you find your Java Settings (I'm 99% sure you have it if you have Java), you have to change the priority of what version to load. I believe the computer automatically ranks your Java versions and you'll have to change the order of them using the arrow keys in the settings, I think.
  15. Valorum27

    Valorum27

    Joined:
    Sep 27, 2010
    Messages:
    3
    Fixed!

    I somehow fixed it! I've been receiving the same exact message that SourMilk has been getting. I have the most current Java update and a Mac OS X 10.5.8 To solve it:
    I opened up /Applications/Utilities/Java Preferences
    Under the General tab, I saw this:
    [✓] J2SE 5.0
    [✓] Java SE 6
    [✓] J2SE 5.0
    [ ] J2SE 1.4.2
    After un-checking the J2SE 5.0s and moving Java SE 6 to the top, I re-opened Pokelab and it worked perfectly!
  16. mlowe4587

    mlowe4587

    Joined:
    Aug 28, 2009
    Messages:
    1
    how do i get on the server? cant figure it out
  17. Stellar

    Stellar dreams and adventure
    is a member of the Site Staffis a Super Moderatoris a Community Contributoris a Battle Server Admin Alumnusis a CAP Contributor Alumnusis a Researcher Alumnusis a Contributor Alumnusis a SPL Winner
    Orange Islands

    Joined:
    Jul 4, 2008
    Messages:
    3,503
    Download and install the client and then double click Beta Server on the server list. You are brought to a log-in screen. Use your Smogon forums account name and password to log in. The advanced connection information, if needed, is Host: smogon.com, Port: 8446.
  18. dcthuglife

    dcthuglife

    Joined:
    Oct 22, 2010
    Messages:
    2
    i have mac os x 10.5.8 and whenever i try to open pokemon lab (yes i tried valorum27's idea) it still says "unable to launch the application" and under details it says "java.lang.UnsupportedClassVersionError: Bad version number in .class file"
    please help!
  19. jumpluff

    jumpluff you stare right through me
    is a Forum Moderatoris a Site Staff Alumnusis a Super Moderator Alumnusis a Smogon IRC SOp Alumnusis a Researcher Alumnusis a Smogon Media Contributor Alumnusis a Contributor Alumnusis a Battle Server Moderator Alumnus
    Moderator

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Messages:
    6,164
    See Cathy's post.
  20. The Cicada

    The Cicada

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    899
    I have had this exact same problem before. If your problem is the same as mine, here is what you need to do.

    First you need to go to your control panel and click on Java. Go to where it says temporary internet files, and click View. Next to where it says "Show" click on Deleted applications. Select Pokemon Lab and click on the icon that says restore. After this, you should not still have this problem. Hope i helped.
  21. PenguinKnight

    PenguinKnight

    Joined:
    Aug 21, 2010
    Messages:
    119
    Nothing suggested so far worked for me. Windows 7, latest version of Java updated. The download link on smogon forums dosen't seem to be working either (this could be one of my google chrome screw ups)

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)