1. Welcome to Smogon! Check out the Smogon Starters Hangout for everything you need to know about starting out in the community. Don't forget to introduce yourself in the Introduction and Hangout Thread, too!
  2. Welcome to Smogon Forums! Please take a minute to read the rules.

Programming PPRNG (Mac & iOS)

Discussion in 'Technical Projects' started by chiizu, Mar 29, 2011.

  1. Mavinal

    Mavinal

    Joined:
    Oct 22, 2012
    Messages:
    6
    Hi guys, I posted this in another thread and someone suggested I post it here.

    I'm having an issue with PPRNG. It was working fine a couple of months ago. I opened it up today (version 1.12.0) and when I filled in an egg seed search exactly the way I used to I got an error saying that there is over 10,000 results. I narrowed my search down as much as I could and kept getting this error. I switched over to the newest version of PPRNG and am still getting this error. I also tried using several different pokemon and different IVs.

    I've tried the date range at 1 year and 1 month and got the same result. When I try at one day it starts to search but then freezes. I used to be able to search for 2-3 years at a time with almost identical specifications.

    I should also note that I am using it for Pokemon White 1.

    Do you have any idea why it is doing this?

    Thanks.
  2. Lamitie11

    Lamitie11

    Joined:
    Apr 15, 2009
    Messages:
    123
    First, I'd try deleting any trace of the program on your computer, and then re-download version 1.14.4.
    Next, try to get your search down to exact IV's, nature, and if possible gender. I.E. 31/31/31/0/31/31 min and 31/31/31/31/31/31 max with a set nature usually don't produce that error.
  3. Mavinal

    Mavinal

    Joined:
    Oct 22, 2012
    Messages:
    6
    I just cleared PPRNG off of my computer. Downloaded 1.14.4 and used the parameters you suggested. Still getting the error telling me there is over 10,000 possibilities.
  4. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    I doubt this is the problem, but I have an idea. Time. What's your time range? I've had the problem before where the minimum value actually comes after the maximum value. I.e. the top range is October 22, 2012 while the bottom range is September 22, 2012. Since the program isn't coded to work backwards in time, it freaks out when the first value comes after the second value. Possible reason. :)
  5. chiizu

    chiizu PPPPPPPPPPPPPPPPP RNG
    is a Programmeris a Pokemon Researcher

    Joined:
    Nov 12, 2010
    Messages:
    424
    Please post a screenshot of your Egg Seed Searcher window. This is by far the easiest way to see what the problem is.
  6. Mavinal

    Mavinal

    Joined:
    Oct 22, 2012
    Messages:
    6
    Oh man, I'm such a noob. I tried this and it worked out. Thank's for the input!
  7. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    Of course. :) No problem. Glad I was able to help. :)


    Thank you so so so much, Chiizu. :) I'm going to go work on this again. I can already see that the starting PID Frame is correct with my Mild and Alert to Sounds spread with flawless IVs. Glad you were able to sort this out. :D

    Update: My Minccino worked out perfectly! :D
  8. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    So as you can tell, I got my desired Minccino, but I'm having a similar problem again. This time with a Growlithe in the Virbank Complex...

    This is what the Seed Inspector says:

    Show Hide
    [​IMG]


    This is what the Growlithe actually turned out to be:

    Growlithe.

    The only problem I see here are the characteristics not corresponding. That's essentially it. But I don't know how this may affect the other frames, so I had to give notice.
  9. chiizu

    chiizu PPPPPPPPPPPPPPPPP RNG
    is a Programmeris a Pokemon Researcher

    Joined:
    Nov 12, 2010
    Messages:
    424
    That Growlithe is from frame 83 (you can compare the PID in the Frames tab). There's nothing wrong with it that I can see.
  10. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    Is it really that high? Wow. I guess so. Any reasoning for that? I didn't do any Chatot flips before I caught it. Do the NPCs really raise the PID Frame that much?
  11. Agonist

    Agonist This god that I worship, this demon I blame
    is a Forum Moderator
    Moderator

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    4,364
    there are three WNPCs there. Did you mash A during the season screen, and immediately open up your menu?
  12. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    You mean X? Yeah. I've always done that.

    Edit: Well, as we've already established, there isn't error in the PID generation in the program as with Hidden Grottos. It seems the NPCs or something is drastically raising the PID Frame. There was a 26 frame increase from the starting frame of 57 with the Growlithe I previously posted. This Growlithe is one Timer0 above the other Growlithe (10F4 vs. 10F5) and had a 24 frame increase from 55. So, in the end, either I'm not mashing X fast enough (though I know I am) or the frames are being set off by the NPCs fast.
  13. chiizu

    chiizu PPPPPPPPPPPPPPPPP RNG
    is a Programmeris a Pokemon Researcher

    Joined:
    Nov 12, 2010
    Messages:
    424
    It would be interesting to know what frame you land on if you try one of these seeds in a completely different location.
  14. ShadowAssailant

    ShadowAssailant

    Joined:
    Apr 24, 2012
    Messages:
    30
    Ah. I see where you're going with this. As soon as I get home after school, I'll try it.

    Edit: Something tells me that this link is wrong. There are no Pidove's anywhere on it (I'm on Route 20, btw). I'm guessing Jigglypuff's should be Pidove's. Lol. Anyways, gonna do this quickly. :)

    Edit 2: So, I went through with capture another Pokémon with the same seed whilst on Route 20. This is the result. The PID and everything matches up with frame 65 with the starting being 57. It's awkward. Lol. Such a big difference in the Virbank Complex vs. Route 20, yet all values are greater than 60, so yeah... Interesting, yet not sure what I should do about it.
  15. Agonist

    Agonist This god that I worship, this demon I blame
    is a Forum Moderator
    Moderator

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    4,364
    Route 20 has one WNPC versus the three in the Virbank Complex. And yeah, the encounter table has Jigglypuff mixed up with Pidove, and Wigglytuff for Tranquil.
  16. Shii

    Shii zap
    is a Forum Moderator
    Moderator

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    647
    I'm pretty sure I did it right, but my results were slightly different than what was expected.

    clickie for screenshot (open)
    [​IMG]


    That's my seed and target frame is highlighted. However, instead of getting a female, I got this Togepi:

    https://www.pokecheck.org/?p=detail&uid=2399249

    which is male, and had the characteristic Alert to Sounds. The only notable difference between this RNG and my other non-legendary RNGs is that this Togepi was the last of 3 pokemon I sent to my game. All my other non-legendary RNGs were sent to my game via a full set of 6 pokemon. Mayhaps they are generated somewhat differently? I'm not sure.
  17. chiizu

    chiizu PPPPPPPPPPPPPPPPP RNG
    is a Programmeris a Pokemon Researcher

    Joined:
    Nov 12, 2010
    Messages:
    424
    The gender is set when you receive the Pokemon (might be set when you capture it in the Dream Radar, I'm not sure), so if it's set male you will never get a female. The locked gender will affect the PID, resulting in a different characteristic. It has nothing to do with the slot.
  18. Shii

    Shii zap
    is a Forum Moderator
    Moderator

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    647
    Okay thanks for clearing that up for me :>
  19. RNGabuse

    RNGabuse

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    12
    If anyone is having any trouble finding their parameters for Pokemon Black 2 and White 2, I made a video for you guys.

    http://www.youtube.com/watch?v=SdIrt_L34OE

    Hope anyone who's having issues finds it useful. :)
  20. djstucky

    djstucky

    Joined:
    Nov 8, 2012
    Messages:
    2
    Hey, I am new to smogon and RNG. I have followed the guide posted by RNGabuse to get my 3DS parameters. I have tried several times to calibrate my 3DS using the Unova Link Calibration and I have gotten different Vcount and Vframes every time. That is, if I actually get a result. I will usually get two to five results after entering 7 spinner locations. When I enter an 8th spinner, the program does not send me any results. I am positive that I am entering the correct spinner positions. What else could I be doing wrong?

    http://s1291.beta.photobucket.com/user/djstucky/media/Picture1.png.html
    [​IMG]
    Here is what I get after 7 spinners

    http://s1291.beta.photobucket.com/user/djstucky/media/Picture2.png.html
    [​IMG]
    This is what happens after spinner 8

    http://s1291.beta.photobucket.com/user/djstucky/media/Picture3.png.html
    [​IMG]
    Here are my 3DS parameters

    Any help would be appreciated.
    Oh, and thanks for making such an awesome program!
  21. chiizu

    chiizu PPPPPPPPPPPPPPPPP RNG
    is a Programmeris a Pokemon Researcher

    Joined:
    Nov 12, 2010
    Messages:
    424
    Your screenshots give no indication what the issue is, unfortunately. Some possibilities include:

    Do you have a save game already?
    The spinner calibration doesn't work without a save game.

    Have you done a Memory Link to a Black 1 or White 1 game on your current save game?
    This affects what spins you get, so you need to set the Memory Link check box in your config in that case.

    Are you sure you aren't pressing / holding any buttons after starting from the 3DS menu?

    Are you sure that the date and time you have set in the search is the time that you launched the game from your 3DS menu?

    Have you double-checked that your 3DS's MAC Address is entered correctly?

    Are you soft-resetting from within the game?
    You must start from the 3DS menu. Soft-resetting will not work (unlike Gen 4).

    Have you tried calibrating using the IV method?
    If you continue to be unsuccessful this method will work just as well, though it requires more time.

    This is a really nice video. I have added a link to it in the tutorial posts at the beginning of this thread.
  22. Redtype

    Redtype

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    769
    PC noob question... is there any way to run PPRNG on Windows? I'd really like to start abusing Dream World legendaries from Radar, but Reporter doesn't seem to support this option.
  23. Agonist

    Agonist This god that I worship, this demon I blame
    is a Forum Moderator
    Moderator

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    4,364
    You can with a Virtual Machine.
  24. kiddu

    kiddu

    Joined:
    May 1, 2010
    Messages:
    424
    Doesn't that require either buying an OS X disc or downloading an illegal ISO?
  25. Misdreavus

    Misdreavus

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    1,210
    What all can PPRNG do that RNG Reporter can't, and vice versa?

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)